Monthly Archives: marts 2014

Her er mere om demensaftenen og om bogen "Dimentia diaries" og hvordan den blev skabt.

Video fra Midtlab:

Video med elever fra Klejtrup Musikefterskole:

Artikel fra Viborg Stifts Folkeblad:
Demens afhænger af øjnene der ser

Børnehøjde.  En engelsk bog kan give nye tanker til, hvordan man tackler demens.

af Andreas Sandergaard / ansn@berlinqskemedia.dk

Klejtrup: Det kan lyde lettere sagt end gjort. Måske det endda kan lyde lidt poppet. At man skal sætte det hele menneske i centrum. At man skal fokusere på mennesket, ikke på sygdommen.
Ikke desto mindre er det nu alligevel netop det budskab, to englændere for tiden turnerer rundt med. I går var turen så kommet til Klejtrup Fripleje hjem, der åbnede dørene for Emma Barrett og Matthew Snymann, der står bag bogen »Dementia Diaries« - demens dagbogen.
»Det, at man forsøger at sætte demensen i parentes - at man ser mennesket frem for sygdommen er en interessant måde at tænke på. Jeg tror at både personalet, de pårørende og de børn, der kommer her i dag kan få noget ud af det her,« sagde Susanne Molbæk, forstander på friplejehjemmet, forud for aftenens foredrag.
På Klejtrup Friplejehjems »Kløverbakken« - afdeling er der 27 beboere, og godt halvdelen af dem har demens. Med andre ord har plejepersonalet og de pårørende på stedet allerede sygdommen helt inde på livet.

Børnetanker
“Dementia Diaries« er en bog, der anskuer demens-sygdom men fra barnets umiddelbare og ærlige perspektiv. Den handler om barnets møde med demensen, om frygten for at blive glemt. og om kærligheden til bedstemor og bedstefar der varer ved, selvom de »ikke er til stede«, som et barn har forklaret det i et af bogens kapitler, der blev læst højt af forfatterne i aftes, mens mørket faldt på udenfor.

Nedbryde tabuet
Susanne Molbæk slog fast, at man på friplejehjemmet i Klejtrup allerede har den tilgang til de demente beboere, at man forsøger at se på mennesket først, og så på sygdommen bagefter - og det gav Emma Barrett hende ret i.
»Det er en fornøjelse at komme sådan et sted her, hvor man tydeligt kan mærke, at der bliver gjort et sundt arbejde med beboerne,« sagde den kvindelige medforfatter der også mente at Danmark er et stykke foran England, når det kommer til plejen af ældre demente.
Håbet for de to forfattere er, at de med deres bog kan nedbryde tabuerne om demens. Ikke mindst ved at få børn fra forhåbentligt hele verden til at dele de oplevelser, de selv har med deres demente bedsteforældre.
Og missionen så ud til at lykkedes i Klejtrup, hvor en del børn var mødt op. De fik blandt andet lov til at tegne nogle af de ting, der gjorde dem glade. Netop det - glæden - var et af hovedbudskaberne fra de engelske forfattere til, hvordan man selv skal forsøge at tage sig af et dement famille medlem.
»Find ud af hvad der gør ham glad. Find ud af hvad der får ham til at stå op om morgenen,« sagde Emma Barrett.
Det gælder om at sætte sygdommen i parentes. Når alt kommer til alt, er mennesket bag sygdommen jo stadig det samme.

artikel

En video på Youtube der fortæller om hvordan bogen blev lavet (på engelsk)

Musik video med engelsk udgave af "Braincell boggie"

Tak for en god og inspirerende aften.