Et plejehjem i særklasse – artikle fra Ældresagen

Et plejehjem i særklasse

En af visionerne for Ældre Sagens frivillige arbejde er at medvirke til at understøtte værdighed, respekt og selvbestemmelse hos svage ældre, -både i egne hjem og på plejehjemmene.
Derfor besluttede bestyrelsen Ældre sagen i Støvring at aflægge et besøg på Klejtrup Friplejehjem for at se udviklingen på et plejehjem i regionen. Foruden læring fik de frivillige en dejlig udflugt, for landsbyen Klejtrup ligger i et kuperet og naturskønt område ved Klejtrup Sø i Viborg Kommune.
På en højsommerdag åbenbarer plejehjemmet sig i et smukt haveanlæg med lange gangstier og en frodig køkkenhave. Grønne bakker, hvor der græsser geder og ponyer. Et springvand, en sø, åen og udsigten over Lindum skov fuldender naturoplevelsen omkring plejehjemmet. En legeplads til børnebørn og oldebørn understreger en af de mange sociale ambitioner.
Dørene i den smukke og moderne bygning blev åbnet i december 2009. Plejehjemmets status med egen bestyrelse uden kommunale bindinger er blevet noget ganske særligt. Alle kan søge om optagelse, uanset hvor i landet man bor. Alle sygeplejeydelser er uddelegeret til personalet på Klejtrup Friplejehjem.
Der er venteliste, for det er ikke dyrere at bo på her end på et kommunalt plejehjem!
En rundvandring afslører to boenheder, hvor der bor 12 beboere i hver. Foruden de lækre lejligheder er der hyggelige fællesarealer, -en stor pejsestue og ikke mindst en imponerende panoramaudsigt. I de to store fælleskøkkener er beboerne med til at bestemme dagens menu og deltager i madlavningen. Der er ansat en kok, som går ind for, at deltagelsen i måltidet skal være en oplevelse. Personalet spiser med, og fordi samværet øger livskvaliteten hos beboerne. Men hvis appetitten svigter ved fællesspisningen, er det muligt at stille sulten med personalets hjælp senere. Det har alt sammen betydet, at nogle af beboerne har taget op til 10 kg. på.
At have hund eller kat kan lade sig gøre og som en selvfølge må beboerne selv bestemme, hvornår de vil stå op, hvile sig og gå i seng. De kan også indtage morgenmaden i morgenkåbe på terrassen, hvis de er det, de har lyst til. En frisørsalon er en af de mange muligheder, der giver stedet plads til individuelle ønsker og behov. Hvis der alligevel skulle vise sig at mangle noget, er det muligt at købe ekstra ydelser.
Alt sammen tiltag, der støtter målsætningen at kunne leve længst muligt i egen tilværelse med respekt for egne valg.
Plejehjemmets forstander er sygeplejerske Mette Tylvad. Hun er ofte blevet kaldt Jyllands Thyra Frank på grund af sine holdninger om pleje på beboernes præmisser. En titel, som forstanderen dog tar’ afstand fra, for hun stoler på sin egen faglighed og har sine egne visioner, - kan selv!
Eller som hun udtrykker det: -Det liv, du har levet før, skal du også kunne leve her. Beboerne skal føle sig værdsat og ikke bisat! Vi ønsker sammen med beboerne og de pårørende at skabe et hjem, hvor det kan mærkes, at livet stadig leves. Vi lægger meget vægt på, at den enkelte beboer kan bevare sin værdighed og være sig selv. Der er plads til at være sårbar og have særlige behov.
Mette Tylvad ved, hvad hun snakker om, for hun har næsten 10 års erfaring fra den kommunale hjemmepleje. Personalet på Klejtrup Friplejehjem er sammensat med brede menneskelige og faglige kompetencer samt engagement og hjertet på rette sted. De ansatte føler stor ansvarlighed og en slags ejerskab sammen med beboerne. Det betyder et meget lavt sygefravær og er en god indikator for, at folk kan lide at arbejde på plejehjemmet.
Friplejehjemmets menneskesyn og værdier er helt i tråd med Ældre Sagens anbefalinger.
Ligesom ledelsen på plejehjemmet har de også fokus på fremtidens ældre. Det er nødvendigt at tænke i nye baner, for en undersøgelse fra Ældre Sagen afslører, at mange af deres medlemmer over 50 år vil alt andet end bo på plejehjem.
En ny lov fra 2009 om friplejehjem spiller en væsentlig rolle. Klejtrup Friplejehjem har en administrationsaftale med Danske Diakonhjem, hvis formål er at yde omsorg ud fra en kristen holdning.
Friplejehjemmet har haft mange besøg og modtager stadig rigtig mange interesserede langvejs fra.
Samtlige frivillige og deltagere fra Ældre Sagen i Rebild, -samt rigtig mange andre har givet udtryk for, at Klejtrup Friplejehjem er et sted, hvor man kan blive gammel med værdighed

Anette Fausing Thomsen,
PR-medarbejder, Ældre Sagen i Rebild.

PR-medarbejder
Ældre Sagen i Rebild

One thought on “Et plejehjem i særklasse – artikle fra Ældresagen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *